onsdag 8 december 2021

Fredag 3 december

I fredags var det dags att besöka en särskola och göra hembesök i slummen Kware igen, men denna gången bytte grupperna aktivitet.

Fredrik, Emma och Leo fick besöka Elisabeth. Det blev en lång och lerig promenad och några gånger fick vi söka skydd från regnet men till slut var vi framme. Elisabeth välkomnade oss in till sig, ett hus på max 6 kvm, och berättade sedan om sitt liv för oss. Elisabeth är 50 år och har sju barn varav två flyttat hemifrån. Hon bor alltså tillsammans med fem av sina barn och sitt barnbarn i huset vi besökte. På nätterna lägger de en madrass på golvet och för de som inte får plats på madrassen lägger de ut papper på golvet som de får sova på. Maten lagas utomhus över öppen eld. Elisabeth berättade att de dagar då hon inte har någon mat att ge sina barn kokar hon vatten på morgonen som de får dricka innan de går iväg till skolan. 




På vägen till Elisabeth köpte vi med oss mat till ett värde av 1000 KES (= ca 80 SEK) och detta kommer räcka så familjen har mat över jul. Hon fick även 1000 KES och vi fick även, senare under eftermiddagen under briefingen, frågan av socialarbetaren Virginia om vi ville samla ihop pengar till en madrass åt Elisabeth och hennes familj. Och väldigt snabbt hade vi fått in 1200 kr, detta räcker till mer än en madrass.

Elisabeth är en av de kvinnor som arbetar med att tillverka de lifebags som sålts på Restaurang Freja. Vi kommer ha med oss fler väskor när vi kommer hem så om du vill vara med och bidra till att göra tillvaron bättre för familjer som bor i slummen Kware rekommenderar vi dig verkligen att köpa en sådan här väska. En riktigt bra väska som dessutom gör gott för andra människor.



Awa, Lukas och Maria åkte till en särskola och fick träffa eleverna där. De presenterades och eleverna på skolan sjöng för oss och därefter fick vi sjunga. I Kenya sjunger man oftast religiösa sånger men vi sjung Imse Vimse Spindel och eleverna hakade snabbt på de olika rörelserna man gör till sången. Vi hade med oss ett pussel och lite andra leksaker som vi överlämnade och sedan satt vi och pysslade lite tillsammans. Det pärlades halsband och andra olika skapelser som vi fick som gåvor att ta med oss. 




När alla var tillbaka hemma i huset hade vi briefing tillsammans med Kikki, Rose och Virginia. Vi pratade om vad vi upplevt, vilka känslor det väckt i oss och hur man ska förhålla sig till allt elände man möter. Vi alla berörs av det vi ser, eleverna pratar om de orättvisor som finns i världen och konstaterar upprepade gånger att de har det otroligt bra. 

Kenya är ett kontrasternas land och på kvällen stod ett besök på en hamburgarbar och storhandling på schemat. Vi åkte till en galleria för att äta middag på Urban Burger och därefter fick alla gå fritt på gallerian och marknaden innan vi storhandlade inför veckan i Mashuuru. På vägen hem köpte vi med oss glass från Java House som vi slukade i bussen, fantastiskt gott. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...