torsdag 2 december 2021

Förmågecirkeln är med oss hela tiden

På Frejagymnasiet arbetar vi ju med förmågecirkeln och här kan vi verkligen konstatera att vi arbetar med de olika förmågorna - ansvar, samarbete, kommunikation, reflektion och kreativitet. 




Ansvar. Ja, ansvar får eleverna verkligen träna på att ta. De får själva ta ansvar så de kommer upp i tid på morgonen, här är det ingen som väcker dem utan de får ställa klockan och masa sig upp i tid. De får ta ansvar för mat och disk, de tar ansvar för sina arbetsuppgifter och för sitt beteende. Vi pratar mycket om hur man uppför sig nu när man befinner sig i en annan kultur, ett beteende som kanske kan vara någorlunda ok i Sverige kan vara respektlöst här.

Samarbete. Eleverna samarbetar i stort sett hela tiden. De plockar fram frukosten tillsammans, sköter disken och samarbetar kring vem som gör vad. De samarbetar när de är och arbetar och hjälper och stöttar varandra, ex. när vi flög hit var de väldigt noggranna med att alla hade det bra och hjälpte varandra med att få med alla grejer mm.

Kommunikation. "Idag tar jag disken, vem kan ta det imorgon?", såhär låter det när eleverna kommunicerar med varandra. De pratar om upplevelser de varit med om under dagen, diskuterar och ställer frågor till varandra. 

Reflektion. Varje kväll sitter vi ner också får eleverna utvärdera dagen och berätta om vad de upplevt. Var det något som var jobbigt att se idag? Var det något som gjorde dig ledsen? Glad? Vad var bäst idag? De skriver även loggbok varje dag där de redogör för dagen.

Kreativitet. Inför aktivitetsdagen med förskolan har eleverna fått hitta på olika aktiviteter att genomföra med skolbarnen. De får komma på vad de ska laga till frukost och till lunch och middag. De får anpassa sina önskemål efter de kenyanska råvaror och vara kreativa och försöka komma på rätter som de kommer tycka om. 

Samarbete kan vara att hjälpa varandra med after sun.




Kreativitet och ansvar kan vara att själv bestämma att man vill baka
chapati och se till att det blir klart i tid.



1 kommentar:

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...