lördag 29 april 2023

Tisdag 25 april

Anledningen till att det var så bråttom att tvätta kläderna på måndag kväll var för att vi bara skulle packa om väskorna och åka till Mashuuru. Så tisdag morgon fick vi ställa klockorna, kl. 10.00 skulle Hinga och David hämta oss för att köra oss till Mashuuru. Eleverna fick ta fram frukost medan lärarna packade ihop all mat som skulle med till Mashuuru. Sedan gjorde vi oss iordning, packade väskorna och ut i bilen. Det tog ca 2 timmar och 45 minuter från Rongai till Mashuuru, inklusive ett stop för att köpa lite dricka och gå på toa. Innan vi lämnade Rongai välsignade David resan genom att be en bön som alla fick vara med i. Annorlunda för oss och kanske inte något vi är så vana vid, men eleverna respekterar kulturen som råder här, knäppte händerna och lyssnade på David. 





Väl framme i Mashuuru och närmare bestämt på Osero Camp som drivs av Hagströms Safari (Kikki och Kalles företag) välkomnades vi varmt av personalen och delades upp i grupper och tilldelades ett tält. Emma, Klara, Maria och Meja sover i ett tält, Leo och Jonas i ett och Carolina och Åsa i ett. 



Vi åt en enkel lunch bestående av mackor och sedan tog David oss till New Life Missions station här i Mashuuru. David är en masai som är anställd av Hagströms Safari, han tar hand om alla gäster som kommer till campen och berättar om masai-kulturen. Han håller koll på var vi ska vara när. På stationen träffade vi pastorn som visade oss bageriet, kliniken och kyrkan. Vi fick även träffa den masaiflicka New Life Mission räddat senast. Masaiflickan, 16 år gammal, hade på känn att hennes föräldrar skulle gifta bort henne, så när de var på en marknad fick hon tag på en telefon och ringde till socialarbetaren på New Life Mission och berättade vad som var på gång. När New Life mission får ett sådant samtal måste de agera fort. De får inte gå in och ta flickorna själva utan måste ha med sig polisen. Sent på kvällen åkte polis och socialarbetaren från New Life Mission hem till flickan men föräldrarna hade gömt henne, pappan sprang iväg så polisen grep mamman. Polisen sa sedan att de släpper mamman om New Life Mission får flickan, vilket familjen till slut gick med på. Så flickan har nu bott på flickhemmet i ca två veckor och i söndags döptes hon efter att ha frågat om detta. Hos New Life Mission kommer hon lära sig om vikten av utbildning, vilka rättigheter hon har samt utbildas och lära sig ta hand om sig själv. Så småningom är förhoppningen att hon ska kunna återföras till sina föräldrar men det kommer ta lång tid innan det är aktuellt, speciellt då denna flicka redan varit hos New Life Mission tidigare och återförts till sina föräldrar som då lovat att hon inte skulle giftas bort. Eleverna blev berörda av flickans historia och var tydliga med att uttrycka hur fel de tyckte det var. New Life Mission räddar även de flickor som hotas av könsstympning som är tradition inom masaikulturen. 


Bageriet i Mashuuru, här bakas ca 900 bröd varje dag.


Förlossningsrummet på kliniken. I denna säng förlöser man kvinnorna.

Och i denna sängen får mamma och barn vila efter förlossningen.

Inne på kliniken.

Pastorn berättar om kyrkan och dess verksamhet.

Vi får lyssna till masaiflickan som hotades av bortgifte.

Masaiflickan och "mamman" som finns som stöd för henne på stationen.


Pastorn tog sedan in oss i styrelserummet och berättade om New Life Missions verksamhet och vad det är de gör här i Mashuuru. Alla elever fick med sig en broschyr där det står kortfattat om verksamheterna, annars kan man läsa mer på; https://newlifemission.se/

När vi väl var färdiga hade klockan redan passerat 17.30 och det var dags att åka tillbaka till campen för att börja med middagen. Tanken var att vi skulle lagat middagen själva men Esther som jobbar här hade svårt att släppa så hon fick istället lära oss hur hon lagar mat. Samtidigt kollade Leo på stipendiegalan som pågick på The Weaver hemma i Sverige. Stort grattis till alla våra elever som vann pris igår!

Några av oss fick även se en giraff och hennes föl som gick förbi utanför campen.





Efter middagen tände David en lägereld till oss så hela kvällen satt vi runt den och lyssnade på David som berättade om masaierna och deras kultur. Eleverna tyckte det var så spännande att lyssna på alla berättelser och ställde frågor. Masaierna drar ut de två tänderna i längst fram i nederkäken och David berättade om varför man gör detta och hur det gick till när han gjorde det. David var åtta år och hans föräldrar hade inte planerat för detta men David retades av de andra barnen i skolan för att han inte hade dragit ut tänderna. Så en fredag sa han till sin lärare att han mådde dåligt så han kunde få åka hem över helgen. På lördag morgon klev han upp tidigt, tog 10 shilling (ca 1 kr) ur hans pappas ficka och gick till den kvinna som drog ut tänderna på barnen. Han förklarade för kvinnan vad han ville ha hjälp med, betalade 10 shilling och kvinnan drog ut hans två tänder och strödde salt i såret för att stoppa blödningen. David gick tillbaka hem och gjorde allt för att dölja för sina föräldrar vad han hade gjort, men när han var tillbaka i skolan på måndagen log han som aldrig tidigare. 

David berättade många fler historier och eleverna satt länge och lyssnade men tillslut, när klockan hade passerat 22, var det någon av eleverna som sa att det är så intressant att lyssna på men nu är jag riktigt trött. Och vi alla kunde bara instämma. Några ville dessutom ringa hem innan läggdags. Wifi svajar något enormt men emellanåt funkar det för någon iallafall. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...