torsdag 4 maj 2023

Tisdag 2 maj


Idag började eleverna med praktik på de olika avdelningarna, alltså i köket på barnhemmet eller i bageriet. Åsa och Hanna gick med Susan, en av socialsekreterarna, och tog ut pengar som skulle gå till 18 matpaket. Dessa pengar är från de som swishat pengar ifrån Sverige. Ett matpaket innehåller majs, grötmjöl, bönor, ris och stekolja och maten räcker i några veckor.




























Eleverna fick sedan i uppdrag att packa 2 liter bönor i gröna påsar och 3 liter ris i de blå påsarna. Till majskornen (ca 10 liter/familj) skulle de familjer som kallats in ha med egen påse samt en tillbringare till oljan (1 liter). Grötmjölet låg färdigförpackat (1 kg). En vanlig rätt i Kenya, som är billig, är githeri, det är majs och bönor som kokas ihop och brukar ätas tillsammans med ris, ugali eller chapati. 

För att välja ut de familjer som är mest behövande går socialsekreterarna ut och intervjuar familjer. Allt mellan 10 - 30 familjer hjälper de varje gång, två gånger i veckan. De familjer som de väljer får endast ett matpaket, alla registreras. Om mammorna inte är fysiskt arbetsföra av olika orsaker som tex handikapp eller ålder kan de få matpaket vid fler tillfället, upp till en gång varje månad. De som är arbetsföra försöker New Life Mission att lära fläta väskorna eller att de lärs upp i bageriet så de själva kan köpa mat. New Life Mission jobbar med hjälp till självhjälp. Det hjälper inte att dela ut mat, familjerna måste bli självförsörjande och då arbetar New Life Mission för att, oftast, mammorna ska få ett arbete så de kan försörja familjen. I utbyte kan New Life Mission erbjuda förskoleplats om det finns ett litet barn i familjen för att mamman inte ska bli bunden i hemmet. 

Familjerna kom in till stationen, eleverna delade ut matpaketen och de konstaterade snabbt att vi slänger alldeles för mycket mat hemma. Vi slösar och tar maten för givet, att det alltid finns mat på bordet och vi tar för givet att det alltid finns allt man vill ha i affären. Klara sa; ”Det kändes bra i hjärtat att man lämnade mat till de som inte hade råd att köpa mat”.

Bagerieleverna fick idag även hjälpa till och sälja bröd genom den lilla luckan, det är där folket utanför stationen kommer för att köpa bröd från bageriet och sedan lärde sig eleverna att göra chapati. De tyckte det var imponerande att kokerskan stekte upp till fem stycken åt gången i samma stekpanna, här gäller det att vara effektiv då det ska stekas upp till 70 stycken bröd.

Underbara Eve som lär oss laga kenyansk mat och som är så ivrig att lära sig laga svensk mat. 





I husets kök, där vi bor, visade hushållerskan Eve Jonas och Meja hur man tillagade sukuma wiki och hennes lite lyxigare chapati. Sukuma wiki är en rätt där man fräser ihop rödlök, sukuma (kål som liknar grönkål) och kanske lite tomater och serverar till maten.

Imorgon ska vi ut på äventyr då vi har två födelsedagsbarn i huset. Klara som fyller 19 år och Leo som fyller 20 år. Så kvällen ägnades åt att packa ihop oss inför detta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...