torsdag 4 april 2024

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken, dessutom är vi ju tillbaka i Ongata Rongai. 

Jonas och Leo var frukostansvariga. De bjöd på äggröra utöver det vanliga så som macka, yoghurt och frukt. Om ni bara visste hur god frukten och grönsakerna är här?! Stående varje frukost är mango, avokado och ofta tomat, passionsfrukt och ananas. 

Aningen större avokado här jämfört med de som finns hemma i Sverige. 

Fruktsallad på mango, ananas och passionsfrukt. 


Thelise och Meja var i bageriet, Emma och Alva på vattenstationen och Klara och Leo var i barnhemsköket.

I bageriet får eleverna forma limpor och frallor, skiva upp limpor och sedan packa de i påsar och försluta påsen. Varje dag producera runt 900 limpor. Så det blir mycket bröd att ta hand om. De får även vara med och göra mandazi, ett litet bröd som friteras. Eleverna älskar det och köpte igår fyra påsar. 



På vattenstationen fylls flaskor med vatten, korkar skruvas på, de förseglas med plast som smälts med en värmepistol och slutligen sätter eleverna på etiketter på flaskorna och packar de i 24 pack. Flera hundra flaskor görs iordning varje dag. Det kommer även folk utifrån som har med sig flaskor de vill ha vatten i. Dessa tvättas och fylls med vatten, en liter kostar 5 shilling. 



I köket på barnhemmet får eleverna hjälpa till med att förbereda barnens måltider. På morgonen äter de minsta (0 - 3 år) som inte går i skolan gröt, sen tillagas lunch och middagen förbereds. En återkommande uppgift, till elevernas förtret, är att rensa bönor. Värst är mungbönorna, de är så små. Det är många hinkar bönor som rensats. Om det blir lite att göra på de andra stationerna kan man alltid gå till barnhemmet och hjälpa till att rensa bönor. Eleverna vill nog inte se en endaste böna när de väl är tillbaka i Sverige. Men bönor är den proteinkälla som äts här, det är extremt sällan barnen på barnhemmet får kött att äta. En fördel när man är på barnhemmet och jobbar är att man kan smita in och tanka lite kärlek hos bebisarna. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...