måndag 10 juni 2019

Skolbesök och APDK.




Idag vaknade vi pigga efter en hel natts sömn, väldigt välbehövligt. Det blev frukost och därefter direkt ut till slummarna Korogocho och Kariobangi för att besöka några skolor. Vi träffade elever som är så tacksamma för att överhuvudtaget få gå i skolan, något som inte alls är självklart. Vi presenterade oss och berättade om hur vi arbetar. En gemensam nämnare är vikten av ett jobb. Det är genom ett jobb eleverna har möjlighet till en bättre framtid, både här och på Frejagymnasiet. Totalt besökte vi tre skolor i slummen, varav en skola med lite högre standard där man även undervisar i hemkunskap och datorkunskap. Vi diskuterade om hur ett eventuellt samarbete skulle kunna se ut men detta är något som måste få landa lite för att vi sedan ska kunna se över vilka möjligheter som finns.


Riverside Academy, inne på rektorns kontor. Skolan har nyligen flyttat till nya lokaler som består av plåtskjul, totalt fanns det tre klassrum på skolan. Tjejerna på skolan fick även två paket bindor från Slum Child Foundation och Healthy Thinking International när vi var där. Detta för att de skall kunna komma till skolan även när de har sin mens.


Skolan som även undervisar i hemkunskap och datorkunskap.




Vi besökte även Queen's Lifeskill Project idag när eleverna var där. De berättade om vad de bakat - en mjuk vaniljkaka - och visade när de gjorde frosting till kakan.Totalt är de fem tjejer som utbildas där, 15 - 18 år gamla. Detta för att få ett yrke och ha möjlighet att försörja sig. Dessa tjejer är där fem dagar i veckan men George och Millie har sett att de behöver hitta en lösning för de unga kvinnor som har barn. En möjlighet skulle kunna vara att tjejerna utbildas på lördagar då Toto Club pågår samtidigt så barnen kan vara där, men detta är något som de än så länge diskuterar.




Vi avslutade dagen på The Association for the Physically Disabled People, en organisation som funnits i 60 år och kämpat för människor som har ett fysiskt handikapp och deras rättigheter. De sprider kunskap och medvetenhet kring handikapp, har sjukgymnastik, utbildar arbetsgivare, skolor, föräldrar, bygger egna hjälpmedel så som cyklar, rullstolar, skor, skenor, proteser m.m. Flera av deras anställda har något handikapp och de påpekade vikten av att föregå med gott exempel. Ett väldigt intressant och givande besök på så många plan. 







Väl tillbaka på hotellet vid 18-tiden insåg vi att vi inte ätit sedan frukost och kunde bara konstatera att äta regelbundet är inget man pysslar med här. Vi fräschade upp oss och åkte till en etiopisk restaurang för lite middag och är fullt medvetna om att vi har valet att äta, till skillnad från många andra här, vilket vi är väldigt tacksamma för. 

Dagens middag - injeera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...