lördag 15 juni 2019

"Today I saw a miracle!"

Detta inlägget tilldelar vi Gunilla, Petra, Mia, Marie och Johanna som skänkt pengar och kläder som vi idag lämnat över till socialarbetaren Virginia på New Life Mission. Idag har ni varit med och matat en familj. De hade inte ätit på två dagar men har nu mat för minst två veckor framöver. Ett stort tack till er! Nedan kan ni läsa mer om vad pengarna och kläderna gick till.

En liten parentes... älskar stavningen på våra namn - Jones och Calorina.


Nu på morgonen har vi varit med Virginia på hembesök i slummen Kware som ligger precis här vid New Life Mission station i Ongata Rongai. Vi började på Virginias kontor där hon berättade hur hon arbetar, totalt är de två socialarbetare här på New Life Mission.

Virginia på sitt kontor. De två påsarna på soffan är skänkta kläder vi hade med oss från Sverige.

På tisdagar får de som behöver hjälp komma hit till stationen och berätta om sin situation. Virginia och hennes kollega guidar dem, gör hembesök, ger dem pengar, mat eller kläder om situationen är akut. Därefter fattar New Life Mission beslut om hur de skall hjälpa familjen, det är främst kvinnorna som kommer hit och det är dem de hjälper i första hand då det har störst effekt på hela familjen. Det kan handla om hjälp med skolavgifter för barnen, betala hyran, hjälp med att spara pengar för att kunna få ett mikrolån. Men allt bygger på att endast hjälpa till självhjälp eller hjälpa för att kvinnan skall få igång någon typ av inkomst för att kunna vara självförsörjande.

För att kvinnan skall kunna arbeta erbjuds nursery care (förskola) för barn 1 - 3 år, detta kostar 20 shilling (2 kr) per dag eller ingenting om kvinnan inte har råd med det. Är barnen äldre erbjuds de pre school från 4 - 6 år och där efter primary school, secondary school och high school.

Det finns så mycket mer att berätta om hur New Life Mission arbetar men det tar lång, lång tid. Så, idag gick vi hem till en kvinnan, Caroline 35 år, för att kolla till henne och hennes nyfödda på 3 veckor. Väl hos henne ser vi att huset inte är städat, vilket är väldigt viktigt för kenyanerna även om de bor i slummen, hon ser extremt svag ut och barnen är smutsiga. Totalt har hon sex barn, de två äldsta får gå på internatskola tack vare en annan organisation som betalar deras skolgång. Hemma var de fyra yngsta, en på ca 6 år, tvillingar på ca 2 år och den nyfödda på 3 veckor. När vi sitter och pratar berättar hon att mannen lämnar hemmet tidigt på morgonen och kommer inte hem förrän sent på kvällen, imorse lämnade han utan att hämta vatten till familjen. Mamman och barnen har inte ätit på två dagar, igår drack de chai (det kenyanska téet) en gång. Kvinnan ammar dessutom, och är väldigt nedstämd.

Barn som är vana vid att inte få någon mat är bara tysta medans barn som är vana vid att få mat och sedan inte får mat skriker. Dessa barnen var tysta, detta är alltså ett tecken på att de är vana vid att inte få mat.

Virginia ansåg att situationen var så illa och akut så vi gick direkt och handlade. Vi handlade mat och blöjor för ca 270 kr och detta kommer mätta deras magar i minst två veckor framöver, förmodligen bra mycket längre. Utöver detta fick Caroline 1000 shilling (ca 100 kr) så att hon kan handla det mest nödvändiga framöver. Så en del av de pengar ni skänkt fick Caroline och hennes fyra barn nytta av med en gång. Virginia kom i kontakt med Caroline när Caroline kom till stationen då hennes yngsta var tre dagar gammal och hon inte hade några kläder till honom.

I denna affären handlade vi flera sorters bönor, ugali, socker, salt, olja, blöjor m.m. Utanför handlade vi tomater, rödlök, avokado, apelsiner och vitkål.

Det blev ganska många kilo mat.


Virginia ska tillbaka till Caroline på tisdag tillsammans med Emma, VD på New Life Mission, för att prata med mannen. Han måste ta ansvar för sin familj, Caroline behöver hjälp i hemmet. Om detta inte hjälper kommer de gå till the cheif i området och honom hyser de stor respekt för, och männen är även medvetna om att de kan hamna i fängelse om de inte uppfyller det de ska. De kommer även förse Caroline med bröstmjölkersättning då hon är så pass svag och förmodligen inte producerar tillräckligt med bröstmjölk. Om de sedan ser att problemet kvarstår, att barnen inte får mat, kan de ta in barnen på barnhemmet så Caroline har möjlighet att få ett jobb och så småningom ta tillbaka barnen.


Carolines lilla treveckors bebis.

Caroline vart så glad över maten och sa "today I saw a miracle!" och tackade så mycket. Resterande 10 000 shilling fick Virginia till att använda till de behov hon identifierar. Kläderna kommer Virginia dela ut till dem i störst behov av kläder. Så ett stort, stort tack till er alla som gett något - pengar, kläder, tandborstar eller vad som!

3 kommentarer:

  1. Helt fantastisk läsning. Tack för att ni delar med er av denna otroliga resa!

    SvaraRadera
  2. Va härligt att läsa att familjen fick så stor nytta av det som skänkts! Det värmer i hjärtat!
    kram Johanna

    SvaraRadera

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...