torsdag 2 december 2021

Torsdag 2 december

Igår och idag har eleverna varit frukostansvariga, imorgon är det lärarna som ansvarar för att få fram frukosten. Medan vi åt frukost tittade vi på julkalendern och tände datumljuset. Så lite julstämning försöker vi väl skapa. Ikväll kom några av barnen från barnhemmet för att baka (fusk)lussekatter med oss. Vi fick tyvärr inte med oss saffran från Sverige så vi använde kardemumma istället. Vi bjöd även på chai (kenyanskt te med mjölk och socker) också lärde eleverna tjejerna att spela Uno. Alla elever stod med tjejerna och förklarade hur man spelar, vilka regler som gäller och visade vilket kort som var bäst att lägga. När tjejerna skulle gå tillbaka till barnhemmet fick de ta med sig Unot för att fortsätta spela på hemmaplan.

När vi åt frukosten imorse började det regna och planerna för dagen styrdes rätt snabbt om. Istället för att gå ut på hembesök i slummen och besöka en särskola gick vi upp till Samaritan Water och hjälpte till. Först fyllde vi flaskorna med vatten, satte på kork, skruvade åt, satte på en förslutningsplast, smälte plasten, torkade flaskorna, satte på etiketter och packade de sedan. Runt en 1000 flaskor fylldes. Rena löpande bandet, konstaterade eleverna. 




Efter lunchrasten gick några av eleverna upp till barnhemmet för att baka chapati och de blev kvar där några timmar. De eleverna som var kvar i huset har tog hand om disken, förberedde middagen och satte lussekattdegen. Ikväll blev det ugnsgrillad kyckling med potatis och rotfrukter till middag. Och väldigt många skratt.

Vid kvällens briefing fick eleverna beröm för deras grymma arbete, och framförallt hur fint de förklarade och pratade med tjejerna som var här ikväll, och vi pratade även om att saker och ting blir vad man gör det till och innebörden av detta. Vill man ha det kul får man själv se till att göra det kul. Också visade vi ett fint exempel från idag när vi var uppe på Samaritan Water. När vi trodde vi fyllt de flesta flaskorna med vatten kom kvinnan som jobbar där och hällde upp ytterligare en säck med flaskor att fylla. Istället för att pusta och stöna ställde Fredrik och Lukas sig och dansade och sjöng. Allt filmades och ligger ute på vår Instagram frejagymnasiet.

Om vädret tillåter kommer vi imorgon gå till slummen och särskolan, på kvällen ska vi ut och käka hamburgare på en restaurang. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...