onsdag 8 december 2021

Tisdag 7 december

Idag klev vi upp för att gå en morgonpromenad med Josef kl 07.00. Vi såg tyvärr inga djur mer än två hundar, kor och getter men det var en go promenad i 30 minuter ner till floden. Området vi rör oss i heter Olltepesi och det döptes efter akaciaträden för att de är täckande. Vi floden gräver de nu en brunn så masaierna i närområdet inte behöver gå så långt efter rent vatten.

Efter promenaden blev det frukost på campen och vi åkte sedan till Mashuuru town och kollade New Life Missions station. Kalle berättade att de här jobbar för att rädda flickor från bortgifte och könsstympning. New Life Mission jobbar mycket med barns rättigheter, hälsa/sjukvård, vatten och utbildning.Vi kollade även in det nya bageriet som byggts som ska komma igång så fort hälsomyndigheten godkänt vattenledningarna. Chefen för bageriet heter Rosilla.

Hela stationen stället drivs av solenergi-solcellspaneler och är väldigt självförsörjande på grund av det. New Life Mission arbetar på detta vis, att vara så självförsörjande som möjligt. Detta syns även på stationen i Ongata Rongai där alla verksamheter förses med New Life Missions eget vatten och bröd, även där drivs det mesta på solenergi.

På stationen i Mashuuru e odlar även haricot vert och dessa kan finnas i butik i Sverige. Vedspisarna i centralköket är vedeldade och de lagar mat till 20 skolor som får mat varje dag härifrån.

När vi fått se hela stationen och all verksamhet där åkte vi och kollade New Life Missions Jeeplinje. Jeeplinjen består av två personer som åker runt till fem olika ställen varje vecka, de åker till ett ställe per dag. Vi mötte Elisabeth, sjuksköterska och Simon, chaufför och sköterska. De behandlar allt ifrån 15 till 50 personer dagligen, beroende på var de är någonstans. De för journal, håller koll på mediciner och gör en hälsocheck varje dag, blodtryck och vikt. Tyvärr är det brist på doktorer ute i bushen då de inte tjänar inte så mycket så de drar sig mot storstäderna.

Jobbtiden för Jeeplinjen är 8.00 (en timme administrativt arbete) sen kör de i väg kl. 9.00 – 16.00 men beroende på hur många patienter de har så kan de ibland vara klara vid 19-20-tiden.

Idag pratade även Elisabeth med tre mammor om matning och bra hälsa. Mammorna var ca 13, 15 och 20 år gamla. Ett av barnen barn fick tre sprutor när vi var där.

Efteråt hälsade vi på en mamma i en masaiby. New Life Mission stöttar byn. Mamman har fyra barn, ett av de går i åttonde klass och de tre andra har jobb. Det bor åtta personer i hennes hus och byn har totalt åtta familjer. Byn är uppbyggd så de husen ligger i en ring och i mitten sover alla djur för att skyddas från vilda djur.

Det är inte ovanligt att varje masaiman har runt fem till sex fruar, ju fler fruar desto rikare. Mannens ansvar är att försörja familjen. Kvinnorna ska bara vara hemma och ta hand om barnen och laga mat, och d tillverkar även masaihalsband som de säljer på marknaden. Kvinnorna bygger även alla hyddor, hämtar pinnar, och blandar kobajs med aska och lera. En hydda tar ca en månad att bygga. Hålen i väggen är deras skorstenar. Det är väldigt varmt i hyddorna då eldstaden är i mitten av huset. Därför behöver man heller inte ta på sig så varmt om natten.

Efter lunch var det bara chill. Några somnade i hängmattan. Lukas och Leo var med och slaktade en get. Och efter middag var det lite internet-häng och tidig läggdags efter en lång och upplevelserik dag.

Imorgon ska vi till en förskola och laga mat och leka lekar och därefter gå på en marknad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...