tisdag 18 april 2023

Tisdag 18 april

Efter den långa gårdagen fick vi idag lite sovmorgon och ställde klockan på 8.30, 9.00 vankades det möte med den kenyanska personalen och Kalle. Vi gick igenom förväntningar samt planerade lite mer i detalj för kommande veckor. Idag skämde Eve bort oss med att laga lunch till oss men framöver sköter vi allt sådant själva.



Faith tog oss runt på en rundvandring på området, vi fick se kliniken, bageriet, bilverkstaden, skolan, barnhemmet, kontoret samt träffa alla kvinnor som tillverkar de väskor vi sålt på Restaurang Freja. När vi var har 2021 var det ca nio kvinnor som arbetade med att göra väskor, nu var det totalt ca 40 kvinnor. En kvinna som arbetat med detta ett tag gör ca sju väskor per dag, en nybörjare gör två till tre väskor per dag. 



På kontoret fick vi träffa Ometi, han arbetar i receptionen samt är IT-tekniker. Ometi kom till New Life Mission som fyraåring då hans föräldrar lämnat honom. Han växte upp här, gick i skolan här och har sedan, tack vare New Life Mission, fortsatt till high school och utbildade sig på universitet. Och nu är han tillbaka här för att arbeta.

Eleverna fick även träffa de bebisar som bor på barnhemmet just nu, den yngsta var 1,5 månad gammal, totalt finns det just nu åtta barn under fyra år här. Tjejerna som är över 12 år bor i en egen liten del där de tränas för att klara sig själva samt ta ansvar för sina egna grejer. Barnen som är 4 - 12 år bor med några "mammor", pojkar för sig och flickor för sig. "Mammorna" arbetar i fyra dygn, lediga i fyra dygn, sedan arbetar de i fem dygn för att sedan vara lediga i fem dygn. 

Efter rundvandringen var vi till affären och marknaden för att handla all den mat vi behöver kommande dagar. Att komma utanför murarna på stationen kan nog vara lite chockartat och eleverna har nu fått skriva ned sina tankar om detta. Klara beskriver det som jobbigt, det gjorde ont i hjärtat att se det och hon tycker synd om människorna som bor så. Det doftar annorlunda och är smutsigt. Men frukterna och grönsakerna, de är allt bra mycket häftigare än i Sverige.  



I skrivande stund förbereds middagen, idag blir det kyckling och rotfrukter i ugnen. Sedan blir det sängen lite tidigare än igår iallafall. Imorgon vankas det praktik i bageriet och i köket på Samaritan Childrens Home. Vi ska bland annat koka puréer som ska fyllas i de klämmisar som skänkts från företagen klämmis.se och MyLittleMeal. 

Fler bilder finns på vår Instagram frejagymnasiet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...