torsdag 4 maj 2023

Tisdag 2 maj


Idag började eleverna med praktik på de olika avdelningarna, alltså i köket på barnhemmet eller i bageriet. Åsa och Hanna gick med Susan, en av socialsekreterarna, och tog ut pengar som skulle gå till 18 matpaket. Dessa pengar är från de som swishat pengar ifrån Sverige. Ett matpaket innehåller majs, grötmjöl, bönor, ris och stekolja och maten räcker i några veckor.




























Eleverna fick sedan i uppdrag att packa 2 liter bönor i gröna påsar och 3 liter ris i de blå påsarna. Till majskornen (ca 10 liter/familj) skulle de familjer som kallats in ha med egen påse samt en tillbringare till oljan (1 liter). Grötmjölet låg färdigförpackat (1 kg). En vanlig rätt i Kenya, som är billig, är githeri, det är majs och bönor som kokas ihop och brukar ätas tillsammans med ris, ugali eller chapati. 

För att välja ut de familjer som är mest behövande går socialsekreterarna ut och intervjuar familjer. Allt mellan 10 - 30 familjer hjälper de varje gång, två gånger i veckan. De familjer som de väljer får endast ett matpaket, alla registreras. Om mammorna inte är fysiskt arbetsföra av olika orsaker som tex handikapp eller ålder kan de få matpaket vid fler tillfället, upp till en gång varje månad. De som är arbetsföra försöker New Life Mission att lära fläta väskorna eller att de lärs upp i bageriet så de själva kan köpa mat. New Life Mission jobbar med hjälp till självhjälp. Det hjälper inte att dela ut mat, familjerna måste bli självförsörjande och då arbetar New Life Mission för att, oftast, mammorna ska få ett arbete så de kan försörja familjen. I utbyte kan New Life Mission erbjuda förskoleplats om det finns ett litet barn i familjen för att mamman inte ska bli bunden i hemmet. 

Familjerna kom in till stationen, eleverna delade ut matpaketen och de konstaterade snabbt att vi slänger alldeles för mycket mat hemma. Vi slösar och tar maten för givet, att det alltid finns mat på bordet och vi tar för givet att det alltid finns allt man vill ha i affären. Klara sa; ”Det kändes bra i hjärtat att man lämnade mat till de som inte hade råd att köpa mat”.

Bagerieleverna fick idag även hjälpa till och sälja bröd genom den lilla luckan, det är där folket utanför stationen kommer för att köpa bröd från bageriet och sedan lärde sig eleverna att göra chapati. De tyckte det var imponerande att kokerskan stekte upp till fem stycken åt gången i samma stekpanna, här gäller det att vara effektiv då det ska stekas upp till 70 stycken bröd.

Underbara Eve som lär oss laga kenyansk mat och som är så ivrig att lära sig laga svensk mat. 





I husets kök, där vi bor, visade hushållerskan Eve Jonas och Meja hur man tillagade sukuma wiki och hennes lite lyxigare chapati. Sukuma wiki är en rätt där man fräser ihop rödlök, sukuma (kål som liknar grönkål) och kanske lite tomater och serverar till maten.

Imorgon ska vi ut på äventyr då vi har två födelsedagsbarn i huset. Klara som fyller 19 år och Leo som fyller 20 år. Så kvällen ägnades åt att packa ihop oss inför detta. 

Måndag 1 maj

1 maj och Labour Day i Kenya men vi arbetade på ändå, trots helgdag i både Sverige och Kenya. Men ungdomarna sliter inte ut sig helt, de ska ju faktiskt få vara lediga den 3 maj då Leo och Klara fyller år. Då har vi planerat en hel dag med roliga grejer. Så då får man jobba på helgdagar istället.

Klara och Carolina hade med sig bebiskläder som skulle skänkas, Åsa hade även tagit med sig kritor som skulle skänkas. Och Ica Hallsås hade skänkt gröt och välling som skulle skänkas, och idag var det dags att lämna över detta till barnhemmet. Alla blev superglada för grejerna. Ett stort tack till er alla som skänkt grejer, de uppskattas verkligen något enormt här. 





Imorgon ska vi köpa mat för alla de pengar som ni där hemma skänkt, totalt har vi fått in 3900kr. Ett matpaket kostar 2500 kenyanska shilling vilket motsvarar ca 190 svenska kronor och detta matpaketet räcker till mat för en familj i Kware-slummen i ca 1 månad. Varje liten krona gör verkligen skillnad här. 

Idag startade Meja och Klara arbetsdagen uppe i bageriet tillsammans med Sam, totalt gjorde de ca 2000 mandazi. Maria, Emma och Leo var på barnhemmet idag och fokus var faktiskt inte köket utan att vara med alla barnen och lära de att göra chokladbollar. Maria, Emma och Leo lärde 13 småpojkar, nio små flickor och fem stora tjejer hur man gör chokladbollar, vilket var väldigt uppskattat. Sedan var det sånglekar, bebismys och film-tittande. Det målades, spelades spel och såklart favoriten dansstopp. Vi avslutade dagen med att alla barnen fick en kopp varm choklad samt att de fick äta av chokladbollarna. Även de på bageriet fick smaka och det som de tyckte var mest fascinerande var att dessa inte behövdes tillagas. Vem vet, kanske kommer det gå att köpa klassiska chokladbollar på ett café i Kenya snart?


















Förresten, vet ni vad leo betyder på kiswahili? Leo betyder idag, vilket vår fantastiska chaufför Hinga tycker är väldigt kul. Så Leo brukar istället bli kallad för Today av Hinga. 

Söndag 30 april

Valborgsmässoafton och vi började denna dag med frukost och sedan deltog vi på en gudstjänst för de yngre medlemmarna. Gudstjänsten började med sånger som ungdomarna i kören sjöng och de första 45 minuterna fick man stå upp. Därefter delade pastorn ut ett typ av certifikat (dopbevis) till de som döpt sig. Han frågade sedan vilka som redan var döpte och sa till att de skulle ställa sig upp. Pastorn gick sedan runt och välsignade alla oss som är döpta och de som döptes nyss välsignades med en hand på deras huvuden.








Efter välsignelsen var det vår tur att stå på scenen. Vi presenterades och fick berätta varför vi var här och vad vi gjorde i Kenya. Den sista halvtimmen bestod av predikan och det var ca 170 ungdomar som närvarade på gudstjänsten. Den här gudstjänsten ägde inte rum inne i kyrkan utan utanför i det så kallade gudstjänsttältet. Gudstjänsten höll på mellan kl. 10.00 - 12.00 så det var en rätt lång stund men eleverna skötte detta galant och fortsätter lyssna intresserat och visar stor respekt för den kenyanska kulturen. Det är så fint att se. 

Med tanke på att gudstjänsten höll på så pass länge var det redan dags för lunch när allt väl var slut. Det var en albino med på gudstjänsten och diskussionerna runt bordet handlade just om detta. Vi pratade om afrikanska albinos och vad som kan hända med de, bland annat att de kan bli dödade just för att de är albinos.

Efter lunchen gick vi alla till barnhemmet. Leo spelade basket, Maria och Hanna spelade fyra-i-rad, Klara lekte med barnen vid rutschkanan och Meja och Emma hoppade hopprep. Givetvis var alla barnhemsbarn med på dessa aktiviteter. Eleverna var på barnhemmet och lekte med barnen i ungefär två timmar innan de gick hem till huset för att laga spaghetti och köttfärssås.












Varje kväll avslutas med att eleverna skriver loggbok och sedan reflekterar vi gemensamt över dagen. Vad har vi sett idag? Vad har vi upplevt? Var det något som var jobbigt att se? Hur kändes det? Vad var roligt? Minnesvärt? Och så vidare. Alla elever får komma till tals och uttrycka sina känslor för dagen som varit. 





Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...