tisdag 26 mars 2024

Måndag 25 mars

Idag var det dags för en av de mest känslosamma aktiviteterna under resan, nämligen hembesök i slummen. Efter frukosten kom Virginia och Delphine som båda är socialarbetare till oss för att gå igenom hur besöken skulle gå till och vad vi skulle tänka på. Vi delades in i två grupper. Den ena gruppen gick med Delphine och Susan hem till Miriam och den andra gruppen gick med Virginia och Geoffrey hem till Janet. 

Båda grupperna fick gå rätt långt i slummen Kware innan vi kom fram, Miriam och Janet visade vägen. Miriam är 29 år, har två barn på sju och nio år. Hon går till jobbet kl. 7 varje morgon och kommer hem kl. 20. Hon är ledig på söndagar. Miriam arbetar som servitris och tjänar 250ksh/dag, 6000ksh/månad (ca 480kr). Hyran hon betalar för ett rum i ett plåtskjul är 2000ksh/månad. De resterande 4000ksh hon har kvar ska räcka till mat och skolavgifter för barnen. Vilket de inte gör, därför har Miriam vänt sig till New Life Mission. New Life Mission stöttar Miriam med att betala barnens skolavgift och vid något tillfälle har Miriam och barnen även fått ett matpaket. Miriam påbörjade en utbildning för att bli sömmerska men var tvungen att avsluta den då hon inte hade råd att betala avgiften. Hon hade en önskan om att en dag kunna slutföra sin utbildning. 






Eleverna blev berörda av att höra om Miriams livshistoria, värst var att höra om hur hon misshandlats av sin ex-man tyckte Klara och Emma. Efter besöket hos Miriam gick vi med henne till hennes jobb för att få se det. 

Thelise, Alva och Leo gick med Virginia och Geoffrey hem till Janet. Janet blev föräldralös som 5-åring. Hon fick då börja arbeta hemma hos en familj men blev slagen så när hon var åtta år gammal rymde hon och fick bo på gatan. Janet bodde på gatan men gifte sig när hon var 15 och födde då sitt första barn. Idag är Janet 41 år gammal och har fyra barn och bor numer i slummen Kware. Janets äldsta son bor inte hemma längre, men sonen som är 18 år bor hemma och sover på den lilla soffan. Hans ben hänger ut. Janet delar säng med de två minsta barnen. Janet har inget jobb just nu och låg efter med hyran så hennes största oro just nu var att hon inte skulle få bo kvar.

Efter hembesöken gick vi tillbaka till stationen för lunch. Det är känslomässiga kontraster minst sagt. Efter lunchen kom Virginia och Delphine tillbaka till oss för att ha en genomgång. Vi pratade om vad vi sett, Virginia berättade mer om hur New Life Mission hjälper dessa kvinnor och vi alla fick uttrycka våra känslor efter hembesöken. 

Därefter tog Delphine med oss på en längre rundtur på området. Vi fick se och lära oss mer om New Life Missions olika aktiviteter och delar, bl.a. bilverkstaden där ungdomar utbildas till mekaniker, vi fick träffa 42 kvinnor som alla satt och flätade life bags, de väskor vi sålt hemma i Sverige. Också var vi på kliniken och fick lära oss mer om det arbete de utför där. 








Därefter var det dags för att dra sig tillbaka till huset för lite vila innan middagen. Alla var väldigt trötta efter dagen, det var både väldigt varmt och känslomässigt tufft. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...