söndag 31 mars 2024

Onsdag 27 mars

Nu har det gått några dagar sedan vi senast uppdaterade, men vi får skylla på dålig uppkoppling och mycket att göra. Men nu ska ni äntligen få höra om våra dagar i Mashuuru.

I onsdags ställde alla klockan för att gå till bageriet, vattenstationen och barnhemmet för lite arbete. I bageriet formades limpor och de som svalnat skivades och packades. På vattenstationen fylldes flaskor med vatten och etiketter sattes på flaskorna. På barnhemmet fick eleverna hjälpa till med lunchen och en daglig uppgift är att rensa bönor. Detta gjordes även denna dagen.

Vid 13-tiden åt vi lunch som Eve lagat åt oss och därefter var det bara att packa ihop oss för vi skulle till Mashuuru. I Mashuuru har New Life Mission ytterligare en station där de bl.a. driver barnhem (Mariahemmet, ett barnhem för pojkar), bageri, där det produceras 900 limpor och 800 mandazi dagligen. De utbildar även personer till sömmerskor och frisörer och här tillverkas även life bags. Utöver detta finns en skola för de som är 3 - 6 år, en klinik och en jeep line som utgår härifrån. De som utbildar sig till sömmerskor och frisörer bor här, på en så kallad boarding school. 

Det tar ca 2,5 timmar att åka ut till Mashuuru och vägen är emellanåt rätt så skumpig. Vi bodde på Osero Camp och där trivdes vi väldigt gott. 

Förra året när vi åkte till Mashuuru påverkade torkan befolkningen väldigt mycket. Många familjer hade förlorat sina boskap, det var väldigt torrt och knappt något växtlighet. Vi såg djurkadaver utmed vägarna som dött p.g.a. svält och träffade människor som led. Nu var det grönt och vi såg mycket mer boskap. Kossorna var välnärda och de familjer som förlorat sina kossor, getter och får arbetade för fullt med att föda upp nya djur. Så det var väldigt härligt att återvända och se att regnet faktiskt kom till slut. Nu inväntar befolkningen en ny regnperiod. Förhoppningen är att den kommer i april. Det är viktigt att den uteblir för nästa regnperiod är inte förrän i oktober till november. 

Vi lämnade Ongata Rongai vid 14-tiden och var framme i Mashuuru strax innan kl. 17. Då var det bara att installera oss i tälten, värma på maten vi hade tagit med oss (spaghetti och köttfärssås) och äta lite middag. Kvällen avslutades runt en brasa och vi fascinerades av stjärnhimlen. Vi såg Vintergatan och flera olika stjärntecken, och fick se en fantastisk måne komma upp. 

Bilder till inlägget kommer inom kort. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tisdag 2 april

Nu var helgdagarna förbi, vilket i och för sig inte betytt ledighet för oss. Men nu kommer dagarna vara lite mer som de brukar på praktiken,...